Setesdalsbanen er en opplevelse både sørlendinger og turister ønsker å få med seg i løpet av sommeren. Lanterne ble med på tur.
BILDETEKST: Lokomotivet på over 18 tonn roteres manuelt med en tvingskive på "Verksted Grovane". På dette tidspunktet har lokomotivkjelen blitt varmet opp i timevis. Det kommer man ikke unna når dagens første tur venter. Lokomotivet ble bygget av Thunes Mek. Værksted i 1901 og er restaurert til utseende det hadde omkring 1950-60.
BILDETEKST: Ventehallen på Grovane stasjon. På stasjonen finner man også kafé og suvenirbutikk. Arkitekten bak dette bygget og flere andre stasjoner langs Setesdalsbanen er Paul Due.
BILDETEKST: På innsiden av en restaurert personvogn før avgang på Grovane stasjon. Turen går herfra til Røyknes stasjon, 8 kilometer unna.
BILDETEKST: Toget passerer Beihøldalen stasjon, der man har dobbelt spor. Dette er det eneste stedet på turen der et tog kan vente mens et annet kjører forbi.
BILDETEKST: Vi ankommer Røyknes stasjon der toget snur for å returnere til Grovane. Her velger mange å ta seg en matbit.
BILDETEKST: I gamledager betalte man per kilo for gods. Håndbagasje kunne man derimot ha med seg gratis.
BILDETEKST: På Røyknes er det er pause før avgang, og det er stor stas for barna å komme tett på lokomotivet.
BILDETEKST: I lokomotivet tennes det opp med ved og fyres videre med kull. Det er varmt i lokomotivet, og for lokførerne var det tidligere vanlig å steke pølser på fyrovnen underveis på turen.
BILDETEKST: Vakker utsikt fra togets bakerste vogn når turen går forbi Beihølen Dam.