Slik fjerner du bakgrunn på bilder

Trenger du å fjerne bakgrunn på bilder raskt og enkelt. Her får du vite hvordan det kan gjøres på sekunder, uten noen forhåndskunnskap.

Portrettbilde av kvinne i vakre omgivelser.

Hvorfor fjerne bakgrunn på bilder?

Det er mange grunner til å fjerne bakgrunnen på ett eller flere bilder, men stort sett skyldes det én av to ting:

  • At man ønsker å presentere et objekt uten en forstyrrende bakgrunn
  • At man ønsker å flytte objekter eller personer over på en annen, bedre bakgrunn

Sistnevnte grunn er som regel ment som en morsom greie, hvis man da ikke er profesjonell fotograf eller lignende. Og hvis man er profesjonell, ja da bruker man også mer avansert programvare, som Photoshop, for å gjennomføre denne «overflyttingen».

Førstnevnte grunn er i større grad noe både små og store bedriftseiere kan tjene på å gjøre, for eksempel hvis man driver en nettbutikk. Både produktene og nettbutikken vil se langt mer profesjonell ut hvis man presenterer objektene uten bakgrunn, noe dette eksempelet viser klart:

Bildet over viser produktet før bakgrunnen er fjernet.

Bildet over viser produktet etter at bakgrunnen er fjernet.

Anbefalt program for å fjerne bakgrunn på bilder

Men hvordan fjerner man så bakgrunn på bilder uten teknisk innsikt? Det som tidligere var en oppgave kun grafisk viderekommende kunne ta på seg, kan du nå enkelt løse selv ved bruk av programmer med kunstig intelligens. Med andre ord: Programmet forstår selv hva som skal fjernes i bildet og gjør jobben for deg på direkten. Stor sett vil resultatet være tipp topp, og de gangene det gjøres feil kan man med enkle grep fjerne den resterende bakgrunnen.

De gangene det gjøres feil fra programmets side, skyldes det som regel at bildet er «rotete». Det kan være at bakgrunnen skiller seg for lite ut fra selve objektet (for eksempel at både objektet og bakgrunnen har samme farge), eller at det er for mange ting i bildet, slik at den kunstige intelligensen ikke forstår hva som skal fjernes, og hva som skal bli.

Ønsker du å fjerne bakgrunn på bilder gratis, anbefaler vi nettsiden Remove.bg. Deres kunstige intelligens er utrolig god, og resultatet blir deretter. Du kan fjerne bakgrunn på så mange bilder du vil, og gratisversjonen gir deg bilder som er 500 piksler i bredden. 500 piksler vil holde for de aller fleste formål på nett, men trenger du større bilder enn dette har du mulighet til å betale for å få større oppløsning.

Besøk Remove.bg her

Husk på dette når du skal ta bilder der bakgrunnen skal fjernes

Kontrast mellom motiv og bakgrunn

Sørg for at det er god kontrast mellom motivet (det du ønsker å beholde) og bakgrunnen. Dette gjør det lettere å skille motivet fra bakgrunnen under redigeringsprosessen.

Unngå komplekse bakgrunner

En enkel og ensfarget bakgrunn fungerer best. Komplekse bakgrunner med mange detaljer eller mønstre kan gjøre det vanskeligere å fjerne bakgrunnen nøyaktig.

Bruk av greenscreen eller bluescreen

For best mulig resultat, bruk en greenscreen eller bluescreen. Dette er spesielt nyttig for video- eller fotostudioinnstillinger og gjør bakgrunnsfjerning mye enklere.

Riktig belysning

Sørg for god og jevn belysning. Skygger eller for sterkt lys kan skape problemer når bakgrunnen skal fjernes. Målet er å minimere skygger og refleksjoner.

Avstand mellom motiv og bakgrunn

Ha litt avstand mellom motivet og bakgrunnen for å redusere skygger og gjøre det enklere å isolere motivet.

Fokus og dybdeskarphet

Stell inn kameraet slik at motivet er i skarp fokus mens bakgrunnen er så mye ute av fokus som mulig. Dette gjør det lettere å skille motivet fra bakgrunnen.

Høy oppløsning

Ta bildene i høyest mulig oppløsning. Dette gir mer detaljer og gjør det enklere å arbeide med bildene i etterkant.

Unngå klær som matcher bakgrunnen

Hvis du bruker greenscreen eller bluescreen, unngå klær som matcher bakgrunnens farge fordi dette kan gjøre klærne usynlige når bakgrunnen fjernes.

Vurder posering og vinkler

Tenk på hvordan motivet poserer og hvilke vinkler som brukes. Dette kan påvirke hvor lett eller vanskelig det er å fjerne bakgrunnen.

Programvare for etterbehandling

Vær kjent med hvilken programvare du planlegger å bruke for å fjerne bakgrunnen. Noen programmer kan ha spesifikke krav eller funksjoner som kan påvirke hvordan du tar bildet.

Slik komprimerer du de ferdige bildene dine

Skal bildet eller bildene du har fjernet bakgrunnen på brukes på en nettside? Da er det alltid anbefalt å gjøre størrelsen på bildefilen så liten som mulig. Det kan du lese mer om i artikkelen vår om hvordan man komprimerer bilder. Her får du forklart hvorfor og hvordan du komprimerer bilder.