Komprimere bilder – Slik gjør du det raskt og enkelt

Driver du din egen nettside eller blogg? Da burde du alltid komprimere bilder. Her får du vite hvorfor og hvordan.

Portrettbilde av kvinne i vakre omgivelser.

Har du noen gang gått inn på en blogg, bare for å rive av deg halvparten av håret fordi det tar ekstremt lang tid å laste inn innholdet? Da har personen bak siden mest sannsynlig ikke brydd seg med å komprimer bilder som han eller hun har på innleggene sine.

Tenk deg selv: Du tar et bildet med kameraet ditt og legger det inn på maskinen din. Et slikt bilde kan være fra et par megabyte og oppover. Har man et skikkelig godt kamera er et bilde gjerne på mellom 15 og 20 megabyte. Dette er selvsagt fordi du skal ha mulighet for å fremkalle mesterverket ditt og henge det på veggen i stor versjon.

Men spørsmålet er selvsagt: Hvor ofte gjør du det? Realiteten er at de fleste bilder aldri sees andre steder enn på en pc– eller mobil-skjerm. Da har man rett og slett ikke behov for denne enorme mengden med data.

Hvorfor skal du komprimere bilder?

Liker du å vente lenge på maten din når du er på restaurant? Nyter du å stå 20 minutter i kø på butikken. Smiler du av å bli sittende fast i fredagsrushet på vei hjem fra jobb?

Forhåpentligvis er svaret ditt et rungende “NEI”. Slik er det også når folk besøker et nettsted. De liker ikke å vente. Så hvis du dunker inn bilder i innleggene dine på to, fem eller 20 megabyte, forsvinner mange potensielle lesere. Enda verre er det selvsagt når man har mange bilder på én side. Tenk deg et blogginnlegg med 15 bilder, der hvert bilde er på 3 megabyte. Det blir 45 megabyte med data som skal lastes ned samtidig, og da blir det mye venting på stakkaren som har forvillet seg inn på siden din. Mest sannsynlig vil du aldri se dem igjen.

En undersøkelse gjort av Kissmetrics viser at de fleste personer forlater en nettside hvis det tar mer enn seks sekunder å laste innholdet. Og DET er grunnen til at du skal tenke på bildestørrelse.

Glem heller ikke at mange besøker nettsider fra mobil, der man har en maksmengde med data per måned. Tror du disse leserne av din artikkel blir fornøyd hvis de finner ut av at den alene koster dem mellom 10 og 50 megabyte av månedsmengden?

Hvordan gjøre bildestørrelsen mindre?

I det store og det hele handler det i første rekke om to ting: Piksler og komprimering av dataen du finner i selve fotografiet.

La oss ta et vanlig mobilbilde som eksempel. Det er på rundt 3900 piksler i bredden (omtrent 100 cm). Bildene du legger ut på bloggen din trenger maksimalt å være 1500 piksler i bredden. Så bare med å gi bildet færre piksler, vil størrelsen reduseres drastisk.

Dette kan man gjøre med en rekke gratis programmer, og et av dem som kan anbefales er Pixlr Editor. Etter å ha åpnet et bildet i stor størrelse fra maskinen din vil man automatisk få spørsmål om man ønsker å redusere pikslene. Velg «Web». Dette setter størrelsen til 1280 piksler i bredden.

Eksempel: Et mobilbilde er på 3984 piksler i bredden. Vi endrer dette til 1280 piksler i Pixlr Editor.

Størrelse før: 3,08 MB

Størrelse etter: 1,1 MB

Etter dette trykker man «Save» nederst i høyre hjørne. Velg ønsket filnavn og la «Quality» stå på 90%. Dette er nøkkelen for å forminske bildet ytterligere, ikke i piksler, men i megabyte-størrelse. Programmet fjerner rett og slett unødvendig “data” i bildet, uten at dette er synlig for våre øyne.

Det er dette lagrede bildet du skal legge inn på nettstedet ditt.

Størrelse før: 1,4 MB

Størrelse etter: 0,2 MB

Denne prosessen tar deg ikke mange minuttene, og vil være verd tiden din i gull når det kommer til brukeropplevelsen du gir dine lesere.

ShortPixel gjør komprimering enkelt!

ShortPixel lar deg komprimere bildene dine automatisk. Alt du må gjøre er å velge bilde «dra det inn i nettleseren din.

Inneholder sponsede linker

Shortpixel

Det er mange bildekomprimerere der ute. Men hvilken er best? Og enda viktigere, hvilken er den enkleste å bruke? I våre øyne trenger du ikke se lenger enn til ShortPixel.

For å redusere filstørrelsen på bildene dine drar du bare filen (eller filene) over i nettprogrammet. Sekunder senere kan du lastet bildet ned igjen, men nå komprimert.

Gratisversjonen er mer en god nok for de fleste, men man har også mulighet for å opprette et abonnement som gir deg mange muligheter. Les mer om alternativene på nettsiden deres: