Hvordan sende bilder uten å miste kvalitet

Har du noen gang prøvd å sende bilder fra telefonen eller kameraet til noen andre? Hvis ja, har du kanskje lagt merke til at de ser pikselerte ut. Dette skjer på grunn av kompresjon. Så hvordan sende bilder uten å miste kvalitet?

Portrettbilde av kvinne i vakre omgivelser.

Det er utfordrende å sende bilder av høy kvalitet over internett. Prosessen innebærer å ta bilder, komprimere dem, laste dem opp til en server og til slutt laste dem ned til en annen enhet.

De fleste chat-tjenester, som Facebook Messenger og WhatsApp, komprimerer bilder fordi det sparer båndbredde og sørger for at bildet lastes raskt for mottakeren. Men dette betyr også at når du laster ned et bilde til enheten din, vil det forbli komprimert. Og hvis vi snakker om høyoppløselige bilder, så er det ingen vei utenom det: Du vil miste litt kvalitet.

Dette spiller egentlig ingen rolle om bildet ikke skal brukes til annet enn visning i chatten, og til en viss grad på telefonen, men hvis du ønsker å publisere, redigere eller fremkalle bildet vil kvalitetstapet være betydelig.

Så hvis det er viktig for deg at personen som mottar bildene får dem i original kvalitet, bør du bruke en e-postklient som Gmail, en skytjeneste som Google Drive eller en filsendingstjeneste som WeTransfer. De er alle gratis og trygge å bruke.

Disse tjenestene komprimerer ikke bildefilen. De sender eller deler bare filen «som den er».

Hvis en bildefil kun skal brukes på nettsider kan det være veldig fornuftig å komprimere. Les gjerne artikkelen vår om hvordan komprimere bilder.